Tuesday, October 6, 2015

Vizsgaleírások - Művtöri II.

Sziasztok!

A művtöri vizsgám a vizsgaidőszakom második vizsgája volt a tavaszi félévben. Az előző félévvel ellentétben, nem volt az egész vizsga projektoros, és még azt sem kaptuk meg, hogy "a harmadik alkalom lényegében egy UV", Tanárnő csak annyit kért azoktól, akik utolsó alkalomra tették a vizsgájukat, hogy lehetőleg ne bukjanak meg.

Szóval, maga a vizsga egy laza késéssel kezdődött, mert a technika megint megtréfált minket, Tanárnő laptopja nem volt csatlakoztatható a kivetítőhöz, így a csapaton belül kellett gyorsan egy, a projektorral együttműködni hajlandó laptopot keríteni. Amint ez meglett - és fanoltam egy cseppet a laptop háttérképére, mert Fogatlaaaaan *-* - belekezdtünk a vizsgába is.

A és B csoportokra voltunk osztva, és tesztes kérdéssor volt. Mindössze egyetlen "kifejtős" kérdés volt, és az is szorgalmi, bónuszpontért. Gyakorlatilag nem volt más feladatunk, mint írni pár mondatot egy olyan műalkotásról, ami megfogott bennünket a félév során és miért éppen az lett a kedvencünk a félévben.

A fent említett szorgalmin kívül két része volt a vizsgának: az egyik részéhez kellett a laptop, ez volt a képfelismerős része, a másikhoz viszont már nem kellett laptopot használni, a kérdések a lapon voltak. Egyszerű karikázgatós négyválasztós teszt volt, igazából ha kicsit tanult az ember rá, meg figyelt az órákon, egy négyesre simán összehozta. Na és persze azért Itou Nobuo könyvének ismerete sem volt hátrány.

Tanárnő gyakorlatilag minden aspektusára kitért a félév során a japán művészettörténetnek, így elég változatosak voltak a kérdések. Voltak olyanok, amik a japán kertekre vonatkoztak, de olyanok is, amik a viselettörténetre kérdeztek rá, sőt, a korszakokat sem ártott tudni, hogy melyik mettől meddig tartott pontosan.

A szorgalmi feladat, annak ellenére, hogy nem lett volna kötelező megcsinálni, hatalmas feladat elé állított. Rengeteg műalkotás tetszett a félév során, kezdve a Kano iskola festményeivel, Hokusai-on és Hiroshigén illetve az Arita kerámián át, egészen Miyamoto Musashi festményeiig, éppen ezért nehéz volt csak egyet kiválasztani. Mivel Tanárnő kedvencei közül sok-sok nekem is megtetszett, a dolgom még nehezebbé vált, hiszen azokról aztán végképp nem tudtam volna újat írni Tanárnőnek a vizsgán. Így viszont maradtam Miyamoto Musashi Gébics a száraz ágon című festményénél mert olyan kis cuki volt.

A vizsgát négyesre sikerült megírnom, amivel már csak azért is elégedett voltam, mert nem éreztem magam a helyzet magaslatán aznap.

No comments:

Post a Comment