Wednesday, February 12, 2014

Felvételi, érettségi kisokos 3. rész - Mit csinálj, ha...

... az egyik tárgyadat nem biztos, hogy viheted tanulmányi pontok szempontjából?
Ugyan szerintem az ilyen extra különleges esetnek számít, nekem most mégis ilyen helyzettel kell szembe néznem. Holnap megyek Ma mentem be (szerk. 2014.02.12.) a suliba megint ez ügyben intézkedni, így a pontosabb információkat én is csak holnap ma tudtam meg.
Szóval, az alaphelyzet az, hogy matematika helyett másból kell vinnem a pontokat, mert felmentésem van. A választásom a japánra esett (ha már érettségizem is, meg vannak belőle osztályzataim, miért is ne?), a Babitstól megkaptuk (és az iskolám is megkapta) az osztályozó vizsga jegyzőkönyvét, hivatalos pecséttel, mindennel, sőt, az "eredeti hiteles másolata" szöveget is rányomták, benne a 9-10. évfolyamos japán jegyeimmel.
Igen ám, de! Most jön a csavar, mert a bizonyítványomba nincs beírva a két év jegye.
A vicc(persze ironikus értelemben) az egészben a következő: amikor pár hete írtam egy e-mailt a Pályaválasztási felelősnek azt írta, hogy azokat az eredményeket kell beírnom, amik a jelentkezés pillanatában a rendelkezésemre állnak. Hiánypótlásnál úgyis felviszem az e-felvételire a 11-12. év jegyeit. Egészen egyszerűen hangzik. És, mivel elméletileg a jegyzőkönyv ugyanúgy hivatalos okirat, mint a bizonyítvány ez lehetséges is lenne.
Csakhogy: tegnapelőtt, biztos ami biztos rákérdeztem az osztályfőnökömnél is, és az egyik igazgatóhelyettesnél is. A következő választ kaptam: az a módszer, amit a Pályaválasztási felelős írt szabálytalan. Ezután elkezdtem kérdezgetni, hogy de, hogyha csak a jelentkezési határidőig marad fenn, meg amíg hitelesítek, és amint megvan a következő két év (11-12.) jegye feltöltöm az nem jó-e úgy (mert ugye hiánypótlásra lehetőség július 10-ig van). Nos, erre ugyanazt a választ kaptam, hogy nem, mert az úgy szabálytalan.
Én úgy tudom, hogy legalább 2 évig tanult idegen nyelvből viheti az ember a pontjait.
Na most, az egy dolog, hogy én 2013.11.07-én tettem le a 9-10. év anyagából az osztályozó vizsgát, ettől függetlenül két év eredménye megvan, tehát papíron legalább két évig tanultam japánul. Az egyetlen kérdés, ami felmerül bennem, az az, hogy úgy vajon miért nem szabályos, hogy hitelesítésig, illetve a 12-es bizonyítványom kézhez kapásáig (benne a japánnal, mert állítólag csak év végén tudja az osztályfőnököm beírni a japán jegyeimet a 4 évre) miért nem felelnek meg a 9-10-es jegyeim, a Babitstól kapott jegyzőkönyvvel alátámasztva?
Imádnám, ha a japánt vihetném, és elfogadnák a jegyzőkönyvet is (ó, bár úgy lenne), de ha mégsem, vészhelyzet esetére készítettem egy B-tervet is. Ha a japánt a jegyzőkönyvvel nem fogadják el, akkor viszem a 9-10-es rajz jegyeimet... (És ez volt a vicc. A tényleges vicc.)

Holnap jövök az eredménnyel!

A fejleményekről, 2014.02.12.
(Azt hiszem ez ilyen 2in1 bejegyzés lesz, haha.:) )
Tehát a fejlemények. Reggel, mielőtt bementem volna a suliba Anya azzal hívott fel, hogy beszélt a Babits Gimnázium igazgatóhelyettesével. Az egésznek nagyon megörültem, mert az igazgatóhelyettes szerint vihetem a 9-10. év jegyeit, mire ez az egész "éles lesz", addigra hiánypótlásnál úgyis fel tudom tölteni a 11-12. év jegyeit. Aztán, elméletileg, mindenféle viccet félretéve, akár a rajzot is vihetném, ha nagyon akarnám, mert megvan a minimális 2 év, ami kell ahhoz, hogy beírjam a táblázatba.
A suliban első körben az igazgatóhelyetteshez mentem, mert az angol érettségim törzslap kivonatát elfelejtettem az érettségi jellaphoz csatolni (ehh, csakis én lehetek ^^'), így azt is leadtam, majd megkérdeztem, hogy tudott-e valamit intézni a japános ügyemben. Ő azt mondta, hogy úgy is csinálhatnám, hogy nem írok be a japánhoz semmit. Erre én (amolyan biztos ami biztos alapon) elmondtam neki, hogy beszéltünk a Babitscsal, és ők azt mondták, hogy mehet a 9-10., utólag majd beírom a 11-12. évet. A válasz erre az volt, hogy ha Ők így mondták, csinálhatom így is.
Végül (mivel akárhogy is nézzük gyakorlatilag szabad kezet kaptam a döntést illetően) úgy döntöttem, 9-10-es marad, 11-12-es pedig majd jön, amikor túl vagyok április 10-én az osztályozó második felvonásán. 

No comments:

Post a Comment