Saturday, November 9, 2013

Osztályozó vizsga

Sziasztok!

Meglehetősen régen jelentkeztem, elnézéseteket kérem. Nem is nagyon volt miről írnom. Most próbálom egy kicsit pótolni a hiányt.
Az érettséginél már 10.-ben eldöntöttem, hogy a japán lesz a választható tantárgyam (mivel mi még olyan évfolyam vagyunk, amikor egy tetszőleges természettudományi tárgyból csak a jegyeket visszük, és ténylegesen még nem kötelező érettségizni is az adott tárgyból). 
Mivel a sulimban nem oktatnak japán nyelvet, ezért ahhoz hogy érettségizni tudjak osztályozó vizsgát kell tennem egy másik iskolában. Nem tudom van-e rajtam és a másik 3 lányon kívül, akikkel együtt vizsgáztam olyan, aki japánból érettségizne, de az iskolájában nem tanítanak japánt.
Mindenesetre egy kis útmutató:
Többféle módon tanulhatsz japánt: magántanárnál, mint én, vagy a következő helyeken: Momiji Nyelviskola, Keleti Nyelvek Iskolája illetve a Japán Alapítvány szokott tanfolyamokat indítani. Tehát a lehetőségek tárháza, elég nagy.
Az, hogy ki milyen tankönyvből tanul, gyakorlatilag majdhogynem mindegy, mert mind ugyanazt hozza. Én a Sensei-emmel a Shin Bunka Shokyuu Nihongo című könyvből tanulok, de a Dekiru-t is használjuk néha. Illetve van egy másik nyelvkönyv, a Minna no Nihongo, ezt is használják. A Minna no Nihongo két kötetből áll (akárcsak a Dekiru vagy a Shin Bunka), azonban mindkét kötethez tartoznak - ha úgy tetszik "kiegészítő kötetek" a hanganyag script-jeitől kezdve az érettségi vagy osztályozó vizsgákon előforduló témákkal, és a könyvekben előforduló kanjikkal.
Én három olyan iskoláról tudok, ahol tanítanak japánt, ebből kettő Pesten, egy pedig Törökbálinton van. A két pesti iskola a Babits Gimnázium és a Hunfalvy, a törökbálinti iskola pedig a Bálint Márton.
Ahhoz, hogy sikeres érettségi vizsgád legyen 150 kanjit kell megtanulj 4 év alatt ha 9. óta tanulsz japánul, értelemszerűen ugyanez vonatkozik azokra is, akik magánúton tanulják a nyelvet, de szeretnének érettségi vizsgát tenni belőle.
Kezdetben a Babits Gimnáziumban szerettem volna osztályozózni, az sem igazán érdekelt, hogy a Minna no Nihongo a követelmény, én meg a Shin Bunka-ból tanultam. A Senseiemmel úgy döntöttünk, talán tanácsosabb lenne a Bálint Mártonban megpróbálni, mert ott tanítanak (vagy csak tanítottak, a fene se' tudja) a Shin Bunkából, és ne kelljen egy másik könyvet az osztályozó kedvéért átnyálazni. 
Írtunk is az iskolának, megkaptuk az ottani japántanár elérhetőségét, és felvettük vele a kapcsolatot.
Ez az egész "felvettük a japántanárral a kapcsolatot" dolog tavaly, egészen pontosan 2012 májusában történt, és kb. 3 levélváltásig jutottunk. Akkor a japántanár azt mondta, hogy szívesen látnak majd, nyugodtan mehetek oda osztályozó vizsgát tenni. 2013 szeptemberében pedig, miután újra felvettük vele a kapcsolatot, átirányítottak oda, ahova eredetileg is menni akartam, tehát a Babits-ba. Azért, mert nincs az iskolában japánból érettségiző osztályuk. Nem áll szándékomban rosszat mondani egy olyan iskoláról ahol nem voltam, de úgy gondolom ezt a tényt másfél évvel ezelőtt is említhették volna.
Kegyetlenül féltem, minden lepergett a szemem előtt, még az is, hogy azért, mert nincs japánból érettségim elúszik egy évem.
Mindenesetre azonnal felvettük a kapcsolatot a Babits-csal, ahol másfél hét alatt lezongoráztuk az időpont egyeztetést.
November 7-én volt a 9-10.-es osztályozó vizsgám a Babits Gimnáziumban. Azt hiszem, kijelenthetem, hogy jól sikerült. :) A 11-12.-es pedig áprilisban lesz. ^^
A következőre viszont nagyon vigyázzatok: Saját tapasztalat, annak idején nekünk azt mondták a törökbálinti iskolában, hogy mind a négy év anyagából lehet osztályozó vizsgát tenni egyszerre, de ez nem így van. Egy "vizsgaidőszakban", magyarán egy félévben csak két év anyagából lehet. 
Egyébként arra vigyázzatok, hogy ne a japánra alapozzátok az érettségiteket, mindig készítsetek B-tervet!
A Babitsban az egyik igazgatóhelyettes hölgy minket is figyelmeztetett, hogy az áprilisi vizsgára nagyon készüljünk fel, mert volt már olyan vendégtanulójuk, aki a japánra alapozta az érettségijét, az egyik évfolyamon megbukott, és hopp, már el is úszott egy éve, mert így érvénytelen volt az egész érettségije.

Szándékosan a végére hagytam a vendégtanulói macerát. Mert ahhoz, hogy érettségizzetek vagy egyáltalán osztályozó vizsgát tegyetek az iskolában vendégtanulói státuszra van szükségetek. Természetesen ez csakis olyan tárgyból lehetséges, amit a Ti saját iskolátok nem oktat!!!
Ez gyakorlatilag 3 egyszerű lépésből áll:
  • Kiválasztjátok az iskolát, ahol osztályozó vizsgát, később pedig érettségi vizsgát szeretnétek tenni.
  • Írtok egy e-mailt az iskolának, amiben megkérdezitek, hogy van-e az adott tárgyból osztályozó és érettségi vizsgára lehetőség. Járható út még a telefon is.
  • Ezután bementek a saját iskolátok igazgatójához, és vázoljátok a helyzetet, miszerint XY iskolában AB tárgyból osztályozó, és érettségi vizsgázni szeretnétek, majd az igazgatótok megírja a levelet a másik iskola igazgatójának, melyben kéri, hogy hagy legyetek vendégtanulók az iskolában.
Az osztályozó vizsgák után kaptok egy jegyzőkönyvet, amit be kell vinnetek az igazgatótokhoz, hogy a félévitekben/bizonyítványotokban is ott szerepeljen a jegy!

No comments:

Post a Comment