Monday, January 6, 2014

Tudnivalók a 2014-es felvételivel kapcsolatban

Sziasztok! 
És Boldog Új Évet minden olvasómnak! ^^

Újfent jelentkezem, ezúttal a 2014-es felvételi és érettségihez kapcsolódó információkkal. Bár most ezen a héten vizsgázom én is (hasonlóan az egyetemistákhoz, csak nem egyetemen), úgy gondoltam erre a bejegyzésre kötelező egy kevés időt szánnom, még most. Kezdjük is. :)

A felvételiben 2013-tól van érvényben az a szabály, hogy maximum 5 helyre adhatjátok be a jelentkezéseteket. Ha egyazon helyre beadjátok államilag támogatottra is, és önköltségesre is az gyakorlatilag egynek számít, csupán külön sorba kell feltüntetni. Tehát maximum tíz sort tölthettek ki a jelentkezési lapon/jelentkezési felületen.  
Azok, akik 2010-ben kezdték a középiskolát még talán emlékeznek arra, hogy ott bármennyi helyet megjelölhettünk. Ezzel azt akarom mondani, hogy nagyon rágjátok át magatokat azon, hogy hova is akartok ténylegesen menni, melyik az a szak ami nem csak, hogy tetszik, de tudjátok is magatokról, hogy képesek vagytok teljesíteni, nem untok rá, és nem veritek mondjuk az első szemeszter közepén a falba a fejeteket, hogy "Ajj, mégsem ezt kellett volna választanom!". Az azért kellemetlen érzés lenne, nem igaz?
Én úgy vélem, az is fontos szempont, hogy olyan szakra jelentkezzetek, amivel, ha elvégzitek úgy érzitek el is tudtok helyezkedni.
Gondoljátok végig miben vagytok jók, mik azok a tantárgyak amiket szerettek tanulni a suliban, és próbáljatok meg aszerint választani. 

Egy korábbi bejegyzésemben már írtam arról, hogy ahhoz, hogy labdába tudjon az ember rúgni bölcsészkaron (és ez esetben japán szakon is) legalább egy emelt szintű érettségire van szükség. E tekintetben nem változott semmi, csak gondoltam megemlítem még egyszer a biztonság kedvéért. A linkelt bejegyzésben megtaláljátok azoknak a tárgyaknak a listáját, amelyekből van lehetőségetek emelt szintű vizsgát tenni. A nyelvek esetében sem történt változás, továbbra is abból a 9 nyelvből lehet idén érettségizni, amit ott felsoroltam.

A minimumponthatárokról azt hiszem még nem ejtettem szót a blogban, csupán egy táblázatot vázoltam fel a 2013. szeptembertől indult a japán szakokra elegendő minimumponthatárról, illetve azok korábbi alakulásáról. 
Tavaly, azaz a 2012/2013-as tanévben a minimumponthatár 240 volt. A mostani, tehát a 2013/2014-es tanév május-júniusi időszakában 260 lesz, jövőre 280 és 2016-ban lesz 300 a minimumponthatár.
Olvastam olyan híreket, miszerint a 300-as ponthatárt már idén be akarják vezetni, de ez még kérdéses hiszen egy az idei évi szabályokat tartalmazó felvételi rendelet szerint a fentebb leírt lépcsőzetesség van jelenleg érvényben.
Bár a blog témájához szorosan nem kapcsolódik, de érdemes megemlíteni azt, hogy a felsőoktatási szakképzés pontszámai is emelkednek. Tavaly 200 pont szükségeltetett a bejutáshoz, idén 220 kell, 2015-ben 240 kell majd, 2016-ban pedig 260.

A jelentkezési lapokról
A korábbi évek gyakorlataival ellentétben idén nem a papíralapú felvételi-regisztrációt ajánlják a felvételizőknek. Nyilván ezt is használhatod még, de a felvételi jelentkezési lapot nem tudod az iskoládban beszerezni, hanem az Educatio Nonprofit Kft.-nél vagy az Emminél tudsz egyre szert tenni. Azt azért lássuk be, hogy papíralapon nem csak időigényes a jelentkezés (postára szaladgálni, hogy időben beérkezzen, a hiánypótlások időszakában újabb kört futni a postára, hogy a különböző mellékletek beérkezzenek), de némi anyagi vonzata is van. Azonban, ha online jelentkezel az lényegesen egyszerűbb: nem csak időt takarítasz meg, hiszen mindent otthonról intézhetsz, de megkíméled magad a felesleges idegeskedéstől is, hogy mindent jól töltöttél-e ki (révén az e-felvételi egyből jelez, ha valamit rontottunk), vagy hogy éppen mennyire sokan vannak előtted a postán és "Mennyit kell még várni?!".
Ahhoz, hogy az e-felvételidet meg tudd csinálni kell egy ügyfélkaput csináltatnod, persze nem muszáj. Az ügyfélkapuddal gyakorlatilag a korábbi hitelesítő adatlapot (amit be kellett küldeni postán, hiába jelentkeztél online) helyettesíted. Az ügyfélkapu regisztrációját a helyi okmányirodában tudod megtenni, előzetes időpontfoglalással (ez szintén történhet online). Ezt a procedúrát reményeim szerint a vizsgáim után fogom végigjátszani, kivéve az időpontfoglalást, mert azt még ma igyekszem megcsinálni. Az iskolám pályaválasztási felelősével való egyeztetés után végül nem ügyfélkapuval hitelesítek, hanem hitelesítő adatlappal, ettől függetlenül az egész menetéről készítek majd útmutatót, és egy kis mini-sorozatban megpróbálom felvázolni a blogon a jelentkezés menetét.
Az e-felvételivel kapcsolatban fontos megjegyzendő hogy olyan e-mail címet adjatok meg amit rendszeresen néztek, van elég tárhelye, hogy fogadja a leveleket amiket az e-felvételi küld, mert azokat az információkat, amiket eddig kiküldtek postán, most e-mailen keresztül kapjuk majd meg. Úgyhogy figyeljétek folyamatosan, nyitott szemmel az e-mailjeiteket, nehogy valami fontos dolgot ne vegyetek észre!

Az alábbi táblázatban pedig a felvételi főbb dátumait találjátok meg:


Időpont

2014. február 15.
jelentkezési határidő
2014. február 23.
e-felvételi hitelesítési határidő
2014. június 19-ig
általános hiánypótlási tájékoztatás
2014. június 26-ig
felszólítás hiánypótlásra
2014. július 10.
végső hiánypótlási és sorrend módosítási határidő
2014. július 24.
várhatóan a ponthatárok húzása

 Források: www.eduline.hu
                 www.bkf.hu

No comments:

Post a Comment