Saturday, January 11, 2014

Felvételi, érettségi kisokos 2. rész - Azok a piszkos anyagiak...

Sziasztok!

A kisokos második részének egy elég nyilvánvaló témát választottam, mégpedig azt, hogy nekünk felvételizőknek mennyire is terheli meg a pénztárcánkat (vagy éppen a szüleink pénztárcáját) a jelentkezés.

Azt gondolom mindenki tudja, hogy a felvételi alapdíj 9000 Ft, ebben három helyet jelölhetsz meg. 
Az előző bejegyzésekben említettem, hogy ha adott szak önköltséges és állami ösztöndíjas formáját is megjelölöd az egynek számít. Például, ha a Károlin megjelölöd az önköltséges és állami ösztöndíjas japánt az egy képzési helynek számít, tehát van még két lehetőséged. A három hellyel hat sort tudsz megtölteni papíralapú és online jelentkezés folyamán is, tehát a 9000 Ft eljárási díjért 6 helyet tudsz megjelölni.
Ha ezt a hat sort kitöltötted a további két helyért (4-5. helyért, tehát további 2-2 sorért) 2000 Ft-ot kell fizetned helyenként. Vagyis, 2000 Ft-ot fizetsz a 4., és 2000-et az 5. helyért.
Emellett, ha az általad kiválasztott felsőoktatási intézmény az adott szakra, amire jelentkeztél gyakorlati VAGY egészségügyi alkalmassági VAGY pályaalkalmassági VAGY szóbeli és nyelvi alkalmassági vizsgát is követel, a díjat a szervező felsőoktatási intézménynek kell megfizetned. Ennek az eljárási díját az adott felsőoktatási intézmény szabja meg, de maximum 4000 Ft lehet.

Ugorjunk egy kicsit előre az időben, mikor már felvettek. Ha első helyen jelölted meg a Károli vagy épp az ELTE japánjának önköltséges részét a tandíjad a következőképpen fog alakulni:
Károli: 195000/félév
ELTE: 165000/félév

Forrás:  kre.hu
            felvi.hu

No comments:

Post a Comment