Saturday, January 11, 2014

Felvételi, érettségi kisokos 1. rész - Online időpontfoglalás Ügyfélkapu regisztrációjához

Sziasztok!

Ahogy azt tegnap említettem lefoglaltam még tegnap az időpontomat a helyi okmányirodába, hogy az ügyfélkapuhoz szükséges regisztrációt megcsinálhassam.
Az online időpontfoglaláshoz két út vezet. Egészen pontosan két weboldal, az egyik a www.magyarorszag.hu, a másik pedig a városotok honlapja (ez az én esetemben Cegléd honlapját jelenti.). Gyakorlatilag édes mindegy hogy melyik oldalon keresztül történik meg a foglalás, az eredmény ugyanaz: az általad kiválasztott napon, a megjelölt időintervallumok között valamikor soron kívül intézhetitek az ügyeteket.
Én a www.magyarorszag.hu oldalon keresztül foglaltam le egy január 14-i időpontot a ceglédi okmányirodába. Az útmutatóm is ez alapján készült.
Nos, akkor ugorjunk is neki. (A képeket nagyobb méretben megtaláljátok ezen a linken.)
Ha úgy csinálod, mint én, vagyis a magyarorszag.hu oldalon foglalsz a következő kép fogad, mikor betöltődik az oldal:

Ezután, ha az internetes okmányirodára ráklikkeltél, jön a következő lépés:

Ezt követően, ha megnézted az adatokat, stb, és rányomtál az "Időpontfoglalás okmányirodába" feliratra három lehetőséget kínál Neked:

Az elsőben csak azt tudod kiválasztani, hogy melyik okmányirodában akarod az ügyedet intézni, ugyanez vonatkozik a második pontra, annyi különbséggel, hogy ott ügy szerint foglalsz időpontot. Viszont h az irodával és az üggyel is tisztában vagy, a harmadik lehetőség kell.

A képen lévő csillag jelentősége az, hogy figyeljetek oda, hogy melyik okmányirodát választjátok. Járásonként általában kettő van, és célszerűbb azt választani, ami közelebb van hozzátok. A "Tovább"-ra kattintás után a követrkezővel találod szemben magad:

A végső lépés csupán annyiból áll, hogy megadod a teljes neved, kiválasztod a Neked megfelelő időpontot, beírod az ellenőrző-kódot, majd ráklikkelsz az "Időpontfoglalás" feliratra.
Ahogy rákattintottál az Időpontfoglalásra egy üzenet jelenik meg, amelyben közlik Veled, hogy az általad kiválasztott okmányirodában az ügyedet a megadott időpontban soron kívül intézheted.
Szemléltetésképpen: Ha az utolsó oldalon bármelyik napnál a 8:00-10:00-s időintervallumot jelölöd meg, elképzelhető, hogy az időpont amit kapsz, 9:30 lesz. Ahhoz, hogy soron kívül tudd intézni a dolgodat az okmányiroda portáján kell jelentkezned.
Van arra is lehetőséged, hogy lemondd az időpontot (mint ahogy én is megtettem, miután rájöttem, hogy a hitelesítő adatlap lényegesen egyszerűbbnek tűnik, mint az ügyfélkapu). Ezt úgy tudod megtenni, hogy felhívod az okmányiroda portáját, és elmondod, hogy nem megfelelő az időpont ilyen meg ilyen okok miatt.
Mi először az okmányiroda ügyfélkapu regisztrációs részlegét hívtuk, ott azt mondták, Ők nem tudnak belenyúlni a rendszerbe. Tehát, ha időpontot akartok lemondani, mindenképpen a portát hívjátok!
Ugyanakkor ha a kijelölt időpontban nem mész el, igazából akkor sincs semmi tragédia.

Remélem valamennyire hasznos volt a bejegyzés, hamarosan jövök a következővel!

No comments:

Post a Comment