Sunday, May 18, 2014

Összefoglalók - Magyar, Töri és Angol (emelt) érettségi

Sziasztok!

Szóval magyar érettségi. Ahogy ötödikén reggel úton voltunk a sulihoz már hétkor ez volt a téma a rádióban, miközben én még utolsó utáni pillanatokban is a Radnóti jegyzeteimet bújtam a kocsiban. Arra számítottam, hogy az írásbeliben is lesz valami Radnótihoz kapcsolódó feladat, de végül nem volt. A szövegértési részét nem éreztem nehéznek. A szövegalkotásnál pedig már érettségi előtt eldöntöttem melyiket fogom választani, és azon szurkoltam negyedikén este, hogy novellát értelmezhessek majd másnap. Én úgy érzem tűrhetően sikerült, majd meglátjuk június harmadikán. Bár úgy vagyok a dologgal, hogy ha 4-esre sikerül a magyar érettségim szóbelivel együtt, az csodás. ^^
A töri teszt részével különösképpen semmi bajom nem volt. Az esszék is jók voltak, igyekeztem olyat választani, amiről még tudtam is írni valamit. Pont ezért esett a választásom az első ipari forradalomra, Mátyás uralkodására, és Nagy Imre 1956-os szerepére. Bár szerintem Nagy Imréről simán lehetett volna hosszú esszét is írni. Legalább is én úgy érzem tudtam volna. Őszintén szólva nem érzek semmit, hogy hogy sikerült az írásbeli, mert nem akarok elkiabálni semmit. Inkább felkészülök a legrosszabbra, és majd kellemesen csalódok, ha jobb lesz. :)
Az angol emelt érettségi... Öhm... Próbálok kulturáltan véleményt formálni. Remélem menni fog.
Azt hiszem nem árt az elején kezdeni. 15 éve tanulok angolul (februárban töltöttem a 19-et, és 4 éves korom óta tanulom a nyelvet), legalább 5 éve csak angolul nézek filmeket, híreket, angolul olvasok. 
Az évek alatt a tanáraim közül ketten anyanyelvi szinten voltak, vagy megközelítették azt. Az egyik tanáromhoz közel 3 éven keresztül jártam, Ő egy amerikai hölgy volt, viszont Magyarországon élt egy ideig. A másik tanárom pedig, aki jelenleg is a magántanárom, éveket élt kint Angliában, Írországban és az USA-ban is a munkája révén. Két éve büszkélkedek C típusú felsőfokú nyelvvizsgával angolból, ami elsőre meglett. Az ottani hallgatás sem volt egy leányálom, tekintve, hogy görög turizmusról volt szó, de mégis könnyebbnek érzem így visszagondolva azt a feladatot - legyünk precízek, vizsgakomponenst - mint az emelt érettségi listening részét. Nem áll szándékomban hőbörögni, mert a szóbelivel bízom benne, hogy még tudok az eredményemen javítani.
Az emelt angol írásbeli többi része talán egy picivel nehezebb volt, mint a tavalyi. De úgy érzem annak megfelelően sikerült, amilyen szinten állok a nyelvből. 
Röviden, tömören (tudnék én terjengős litániát is írni, ugyanakkor nem látom értelmét) az idei hallgatás egy szóban összefoglalva kegyetlen volt. És nem csak én vélem így. Nem gondolom, hogy közel 9000 diák, aki május 8-án emeltezett, kollektíven alkalmi süketté vált volna a vizsga előtti/közbeni stressz miatt.

A késedelemért elnézést, újfent. 

No comments:

Post a Comment