Friday, April 10, 2015

Tárgyleírások - Kínai töri II.

Sziasztok!

Ezúttal igyekszem órarend szerinti sorrendben hozni a tárgyleírásokat, szurkoljatok, hogy sikerüljön. ;) Bár ez alól egyetlenegy kivétel lesz, mégpedig a Japán töri, mert az csak jövőhéten fog indulni.

Óra: Ókori és keleti történelem - Kína ókori történelme
Oktató: Vámos Péter
Kód: BAA 0920
Időpont: Hétfő, 10:00-12:00
Terem: Díszterem

Nos, igazából sok újdonság nincs az órával kapcsolatban. Ugyanúgy Kína történelmével foglalkozunk, annyi különbséggel, hogy onnan folytatjuk, ahol előző félévben abbahagytuk, ez azt jelenti, hogy ebben a félévben a Csin-korig kellett eljutnunk.

Volt még itt még némi konfucianizmus is, meg taoizmus is, amit előző félévben Távol-keleti vallásokon Nemeshegyi tanár úr meglehetősen részletesen kért, így ennyivel is beljebb voltunk/vagyunk a tanulást illetően. :3

Persze mindezt Tanár úr megspékelte sok-sok érdekes és értékes információval, képpel, és egy rakat érdekességgel. Láttunk Konfuciusnak épült templomokat, és neki ajánlott ajándékokat is. Sőt, egy-két "köszönőtáblát" is mutatott Tanár úr, amin a diákok adott esetben a sikeres vizsgát köszönték meg Konfuciusnak, vagy valaki elért valamit, amit nagyon szeretett volna. Egy-egy ilyen táblácskát pedig van, hogy csak úgy írnak alá, hogy csak "A hívő nő" álljon rajta vagy hasonló.

Még az előző félévben, mikor Csin Si Huang ti-ről említést tettünk Tanár úr felhívta a figyelmünket arra, hogy amit ma Kínai Nagy Falként ismerünk, nem az a Nagy Fal, amit még Csin Si Huang ti építtetett. Vámos tanár úr bizonyos falszakaszokról is hozott nekünk képeket órára mutatóba.

Ami némi változást jelentett ebben a félévben az az volt, hogy a kínai töri csak az első negyedévben volt. És ezért most van másfél óránk Kelet népei előtt, amit mindenki arra használ, amire akar - én, személy szerint kanjizásra többnyire, már amikor nem a Japán Alapítványba fogok szaladgálni, hogy Murakami regényeket bújjak. (azaz mire jó, ha az ember elsősként tudja, hogy mi lesz a szakdogája...)

Még a félév elején úgy indultak az órák, ahogy az előző félévben is végig: pedánsan diákon feltüntetve a főbb pontok, hanzikkal kiegészítve, már ahol szükséges volt. Tök jó volt, ha egyszer lemaradtam volna netán valamiről, a diáról legalább halvány sejtésem volt, hogy mi lehetett ott. Ebből persze voltak kisebb problémák még előző félévben is, mert voltak olyan pontok, amikről a csapat úgy érezte, a dián fontosabbak, mint az, amit Vámos tanár úr hozzáfűz magyarázatként. Éppen ezért csináltuk végig az utolsó 2-3 órát már diák nélkül, mert Vámos tanár úr úgy ítélte meg, hogy úgy fogunk 100%-ban ráfigyelni, ha nincs mögötte a kivetítőn dia, maximum csak képpel.

A vizsga hasonlóan az előző félévhez, írásbeli lesz most is, és - leendő károlisok figyelem - az első időpontot kellett ebben a félévben is felvennünk, ugyanis a többi meghirdetett időpont már pótvizsga, a bukottaknak szól.

No comments:

Post a Comment