Sunday, May 3, 2015

Tárgyleírások - Kelet népei I.

Sziasztok!

Némi késéssel - amiért szeretnék nagyon-nagyon sok elnézést kérni Tőletek kedves Olvasóim - ugyan, de íme, a következő tárgyleírás, ezúttal a Kelet népei nevű óráról.

Óra: Kelet népei I.
Oktató: Dr. Apatóczky Ákos Bertalan
Kód: BJP 1210
Időpont: Hétfő, 12:00-14:00
Helyszín: Kossuth Klub

A félévben talán az egyik legérdekesebb óra volt. Egyrészt azért, mert többi ázsiai/keleti ország egy részéről tanulhattunk többet egy kicsivel, mint mondjuk középiskolában. Másrészt pedig azért is volt érdekes az óra - számomra legalábbis - mert nem egy előadó darálta le az anyagot 12 országról, hanem mindig az adott országot legjobban ismerő előadótól hallhattunk előadást.
Éppen ezért kezdtünk Mongóliával az első órán, mert Apatóczky tanár úr mongolista, így első órán "kivégeztük" a szakterületét, majd a többin vígan következhettek a külsős előadók. Volt köztük biztonságpolitikai elemző és egykori nagykövet is, de például az ELTE Koreai Tanszékéről is hallhattuk Csoma Mózes tanár urat.

A félév során Mongólián kívül természetesen beszéltünk még Koreáról, Thaiföldről (♥), Izraelről, Iránról, Pakisztánról, Vietnamról (♥), Törökországról, Szibériáról és Taiwanról.
Minden országot megnéztünk politikai, társadalmi, történelmi szempontból, illetve ahol volt rá példa, ott a nyelvcsaládokról is beszéltünk. Gondolok itt a Szibériáról szóló órára, ahol rögvest azzal kezdtük, hogy Szibériában és az orosz Távol-Keleten miféle-fajta nyelvcsaládok leledzenek, és azokba a nyelvcsaládokba mely nyelvek tartoznak.

Iránról is viszonylag sok mindent megtudhattunk a félév során, ami már csak azért is jó volt, mert egy másik óránknál, nevezetesen az Ókori és keleti vallástörténetnél sokat segített (erről majd egy picivel később). Az Iránról szóló órán egyébként sok, manapság is aktuális témát feszegettünk, vagy legalábbis próbáltunk feszegetni, ami szerintem még érdekesebbé tette azt az órát.

Ha választanom kellene melyik órák lettek a kedvenceim azt hiszem gondolkodás nélkül mondhatom, hogy Thaiföld és Vietnam voltak a legek nálam. Thaiföld azért, mert mindig is érdekelt, Vietnamért pedig azóta rajongok, hogy volt szerencsém látni a Miss Saigon című musicalt. Egyébként ha van lehetőségetek, menjetek el megnézni, mert nem csak hatalmas kikapcsolódás, de én például mikor az előadó a Vietnami háborúról beszélt szinte alig jegyzeteltem, és végig bólogattam, miközben beszélt.

Apatóczky tanár úrról igazából véleményt nem volt lehetőségem formálni a félév során, hiszen, mint fentebb említettem nem tartott annyi előadást, mint más tanáraink a félévben.

A vizsga egyébként írásbeli volt, minden országról kb. 3 kérdést kaptunk. Vizsgaleírás érkezik, amint beértem magam a tárgyleírásokkal. És még egyszer millió millió elnézést kérek, amiért ilyen lustaság voltam a félévben! ><

A Kelet népei előadássorozatnak van egy folytatása is, ez nemes egyszerűséggel Kelet népei II. névre hallgat, és a 3. félévben kell felvenni.

No comments:

Post a Comment