Thursday, October 23, 2014

Tréninghét

Sziasztok!

Kisebb kihagyás után ismét jelentkezem, kicsit besűrűsödtek körülöttem a dolgok. (A tárgyleírások sincsenek ám elfelejtve ;) )

A bejegyzést egy nem KRE-s barátnőm kérdése ihlette, hogy mi is konkrétan ez a tréninghét. Úgy gondoltam érdemes lenne egy bejegyzést írni a tréninghétről, hiszen a tréninghéten a japán szak is képviselteti magát - ugyanúgy mint az egyetem bármelyik másik kara.
Ezúton is köszönöm Szonja! <3

Mi is ez?
A tréninghetet (becses nevén Károli Közösségi Napokat) minden félévben megrendezik. A tréninghét tanítási hétnek számít, csupán csak nincsenek megtartva a rendes, általad összeállított órarendi óráid. 
A tréning héten kötelező két Neked tetsző előadást felvenni, és azokra szépen becsücsülni.

Hogyan veheted fel a tárgyakat?
Neptunon keresztül. Gyakorlatilag a tréninghetes tárgyfelvétel a szeptemberi "rendes tárgyfelvétel" kicsiben. Ugyanúgy verseny, és hajtépés jellemzi ilyenkor a diákokat. Na meg az, hogy két másodpercenként nyomkodjuk az F5-öt. :D

Milyen előadásokat vehetsz fel?
Háromféle-fajta előadástípus létezik tréninghéten: lelki, egészségvédelmi, és szakmai. A lelki előadástípus a HTK-hoz tartozik, az egészségvédelmi címszó alá sorolták például a japán gyógyászatról szóló előadást idén, valamint ide sorolták még például a sportprogramokat is. 
A szakmai gondolom magától értetődő, az adott szakkal kapcsolatos előadásról van szó. Szakmain belül pedig lehetett választani például japános, anglisztikás, magyaros, töris és osztatlan tanáris szakmai előadások közül.

Hány tréninghetes kurzust vehetsz fel?
Egyetlen egy hallgató csupán két előadást tud felvenni a tréninghétre.

Kötelező-e egy szakos és egy nemszakos előadás felvétele?
A válasz egyszerű: nem. Nyilván léteznek ilyen urbánus legendák, hogy így kell, de nem így van. Oda mész ahova akarsz. Ha két japános előadás keltette fel az érdeklődésed, és történetesen még japán szakos is vagy, akkor azokat veszed fel. Senki nem fog odamenni hozzád, és azt mondani, hogy "Ejnye-bejnye magyaros előadásra miért nem mentél?" Sőt, azért sem fogják levenni a fejed, ha Te tréninghéten mondjuk sportnapot csinálsz magadnak.

Több előadásra is be lehet ülni?
Simán. Persze ez is tanárfüggő, de ha megmondod nekik, hogy érdekelne az előadásuk, biztosan megengedik. Például Somodi Júlia tanárnő a Részképzési lehetőségek japán egyetemeken című előadása elején kiemelte, hogy az utána következő előadáson is ottmaradhat az, aki akar, annak ellenére, hogy nincs felírva a másik előadás Neptunos hallgatói listára, mert a két előadás összefügg (a másik is részképzésekről szólt, csak azt Samu Veronika tanárnő tartotta - és mennyire bánom, hogy nem maradtam ott. T^T).

Kredit jár a tréninghét teljesítéséért?
Nem. Ellenben kapsz két csinos zöld kis pipát a Neptunon a tréninghetes tárgyaid mellé. Ez azért a sok-sok narancssárga felkiáltó jel után üdítőként hat.

Mi történik ha nem mész el a tréninghetes előadásaidra?
Ha nem mész el a tréninghetes előadásaidra, azt hiányzásként értelmezik. Mivel a tréninghét (mint már fentebb említettem) tanítási hét, ezért ha a két előadásod valamelyikét kihagyod (vagy netalántán mindkettőt) akkor az az összes rendes órarendi óráidon hiányzásnak számít.

Végighallgattam az előadást. Hogyan tovább?
Az előadások végén mindenki kap egy kérdőívet amit ki kell tölteni. Nem nagy kunszt, csupán az előadás címét kérdezik meg, meg hogy mennyire találtad hasznosnak az előadást, miben segített az előadás Neked, vannak-e megjegyzéseid a tréninghéttel/előadással kapcsolatban, valamint mi az a téma (vagy témák) amikről a jövőben szívesen hallanál tréninghéten. Anonim módon megy az egész, szóval nem fogják megtudni, hogy Mátrai Anna éppen a Kojiki legendáiról hallana bővebben mondjuk pont következő tréninghéten.
Ezt a kérdőívet vissza kell juttatni a tanárnak (értelemszerűen), aztán szétszéledhet a csapat a szélrózsa minden irányába. ^^


Hogy én mit vettem fel tréninghéten? 
Varrók Ilona tanárnőnél a Japán írásbeliség és irodalom kialakulása című előadást, illetve Somodi Júlia tanárnő Részképzési lehetőségek japán egyetemeken címre hallgató előadását. Mindkettő érdekes előadás volt, és kicsit úgy érzem szivacs-szindrómám volt ezek alatt az előadások alatt: csak úgy szívtam magamba a tudást, és az új információkat. :))

1 comment:

  1. Két éve még tényleg úgy volt, hogy kötelező nemszakos előadás felvétele, biztos azért beszélik ma is egyesek, mert nem hirdették ki rendesen, hogy ez megszűnt. Szerintem csak azért, mert a neptun nem bírta követni. Így is elég rendes káosz volt.
    De várjuk a tárgyleírásokat, tényleg ne legyenek elfeledve! :)

    ReplyDelete