Tuesday, July 8, 2014

Hasznos alkalmazások I. - EasyKanji

Sziasztok!

A bejegyzést még az angol emelt szóbelim után kezdtem el írni, de végül nem jutottam a végéig. Azóta már lezajlottak a szóbeli érettségik is, és érettnek nyilvánítottak, azaz kézhez kaptam az érettségi bizonyítványomat. 

De hogy ne untassalak benneteket, kivételesen nem a felvételi és a pontszámok a téma (milyen meglepő :D). Úgy gondoltam, megpróbálok némi segítséget nyújtani a kanjik memorizálásában. Rengeteg kanjis mobilalkalmazás van, én jelenleg az EasyKanji nevűt használom, de szemezek egy másikkal is, a Kanji Senpai-jal, amit még nem töltöttem le (amint letöltöttem és kitapasztaltam, érkezik a bejegyzés róla. Viszont ha van tapasztalatotok az app-pal és szívesen megosztanátok velem, ne fogjátok vissza magatokat. ^^). Mindkettő megtalálható a Play Store-ban, az EasyKanji-nak ingyenes és fizetős változata is (a fizetős változatot egyébként kemény 300 Ft-ért vesztegetik), a Kanji Senpai-nak csak ingyenes van.

Az EasyKanji-ban azt szeretem, hogy bárhol, bármikor előkaphatom, ha kanjit szeretnék gyakorolni. Ha egyszer letöltötted, utána már nincs más dolgod, mint élvezni a kanjikat. Ahhoz, hogy az alkalmazás rendesen működjön a telefonodon, nem kell a telefonod internetkapcsolatát, vagy akár Wi-Fit használnod, mert adatkapcsolat nélkül is működik.
Magáról az alkalmazásról egyébként a második félévi japán osztályozómon hallottam először, az egyik vizsgatársamtól. Az alkalmazáshoz nem árt némi angoltudás, ugyanis az az alapértelmezett nyelv, de beállíthatjátok franciára vagy spanyolra is akár.
Teljesen testre tudjátok szabni, az én hátterem jelenleg egy sakura, de bármi másra beállítható, amit az app felkínál. Saját galériából sajnos nem állíthattok be képet.

Az EasyKanjinak két alapvető funkciója van: a quiz rész, és a tanulásos része.
Az app alapjában véve 6 listát kínál fel, amiből tanulhattok, és quizezhettek (nem tudom létezik-e ilyen szó, ha nem, én most megalkottam). Ezek a hiragana, katakana, illetve a kanjik 4 listába rendezve, nehézségi fokozat szerint. Van két olyan lehetőség is, hogy Ti magatok állítsatok össze listákat: a "Custom" rész használata, illetve a "Mixed levels" lista.

A Custom gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy bizonyos listából (mondjuk például a katakanák közül) kiválasztotok néhány (vagy annyit, amennyiből szeretnétek külön listát) írásjegyet, amiből a listát létre szeretnétek hozni, adtok neki egy nevet, és elmentitek. A Mixed levels listá(k)ba pedig - mint ahogy a neve is mutatja - bármelyik 6 alapértelmezett listából választhattok írásjegyeket. A Mixed levels és a Custom között tehát - mint látjátok - nagy különbség nincs. :) Annyi Custom és/vagy Mixed levels listátok lehet, amennyit csak szeretnétek, és ezek természetesen bármikor törölhetőek, amikor csak szeretnétek. Én akkor használom ezeket, ha vannak olyan kanjik, amikben nem érzem magam olyan biztosnak, viszont nincs kedvem 200 vagy több kanjit végigzongorázni pár darab miatt, hiszen csak összeállítok egy listát, ami ezeket az írásjegyeket tartalmazza. Az EasyKanji fizetős verziójában a listáitokat meg is oszthatjátok a világgal, míg az ingyenes EasyKanjiban erre nincs lehetősége az egyszerű kanji tanuló diáknak.
Az angoltudást (vagy francia vagy spanyol) pár sorral fentebb azért említettem, mert a kanjik jelentését angolul adja meg az alkalmazás, illetve a quiz részben a válaszlehetőségeket (amiből minden kanjinál/hiraganánál/katakanánál 3 van)  angolul dobja fel, vagy azon a nyelven, amit Ti beállítottatok.

Az alkalmazás a kanjik on'yomi-ját és kun'yomi-ját is hozza a tanulásos részben, az on'yomit (kínai eredetű olvasat) katakanával írja, a kun'yomit (japán eredetű olvasat) hiraganával. Minden kanjira 3-3 példát hoz, aminek értelemszerűen szintén megadja az angol/francia/spanyol megfelelőjét.

A tanulásos rész ad lehetőséget arra, hogy a kanjik leírását is gyakoroljátok, ha lassan végighúzzátok az ujjatokat a képernyőn, fentről lefelé a kanji(/katakana/hiragana) körvonala megjelenik szürkével.  Ha megrajzoljátok az írásjegyet, az app fehér "tintával" követi az ujjatok útvonalát. Szóval az sem baj, ha a körvonal mellé írjátok le kanjit, akkor is meglesz a "kezetek nyoma" az app-ban. :)
Itt jelentkezik az egyik legjelentősebb különbség az EasyKanji fizetős és ingyenes változata között: az ingyenes változattal szemben a fizetősben láthatjátok, hogy egy kanjinak mi a helyes vonássorrendje. A vonássorrendet szigorúan be kell tartania a mezei japántanuló egyénnek, mert amellett hogy azt mutatja meg hány vonásból áll egy kanji, és azok milyen sorrendben követik egymást, a vonások irányát is jelenti, oly módon, hogy arra az oldalra írják a számot, ahonnan a vonást húzni kell. Így, ha az ember egy bonyolultabb kanjival kerül szembe, nem esik nehezére leírni, tekintve, hogy a könnyebb kanjikon előbb megtanulja azt, hogy bizonyos elemeket honnan hová kell húzni.

(Például Kanji és Kana (Kazár Lajos és Wolfgang Hadamitzky által összeállított kanjiszótár és kézikönyv, minden szükséges tudnivalóval a kanjikról, és a két szótagábécéről) című könyvben is jelölik a vonássorrendet, illetve a legtöbb kanji szótárban is.)

Ennyi voltam mára, remélem sikerült elég jól bemutatnom az EasyKanji-t, és páran talán még kedvet is kaptok a kipróbálásához. :)

Igeeen, végre, sikerült megszülnöm a bejegyzést. Ígérem többé nem késlekedem ennyit a bejegyzésekkel.

No comments:

Post a Comment