Saturday, November 29, 2014

KRE BTK Nyílt Napok

Sziasztok!

A közelmúltban kaptam néhány kérdést, hogy mégis mikor lennének a KRE-s nyílt napok. 
A nyílt napokat általában hamar kiteszik a KRE honlapjára, hogy minél hamarabb tudjunk rá jelentkezni, mert bizony ám, a KRE-n regisztrációhoz van kötve a nyílt nap látogatása. Idén ez még valami csoda folytán nem történt meg, szóval úgy döntöttem, saját szakállra utánanézek a dolognak.

Úgyhogy beírtam a KRE keresőjébe, hogy "nyílt napok", és az első olyan cikkre, amiben láttam a linket (talán pont az volt az, ami a 2013-as nyílt napokról szólt), amin anno jelentkezni kellett, rákattintottam.

A link, amin jelentkezni tudtok a nyílt napok valamelyikére: https://kre.hu/nyiltnap/

Így néz ki az oldal, mikor megnyitjátok:


Aztán, amint kiválasztjátok a BTK-t (vagy bármelyik másik kart, aminek a nyílt napjára szeretnétek menni), a következő oldalt fogjátok látni:


Maga regisztráció nem olyan bonyolult, mint amilyennek tűnik így. Szóval kezdjük az elején:
Három nyílt napot tart a BTK idén: 2014. december 12-én 14:00-kor lesz az első nyílt nap. A második 2015. január 27-én lesz, 11:00-kor, a harmadik pedig 2015. február 6-án, szintén 11:00-kor. 
Mindhárom napon lesznek Mesterképzéses nyíltak is, azok az alap- és osztatlan képzések nyíltjai után kezdődnek. 

A név és a születési év/hó/nap igazából tök egyértelmű, azt nem is ragoznám. Viszont, hogy miért mondtam, hogy lehetőleg olyan e-mail címet adjatok meg, amit rendszeresen néztek? Az itt megadott e-mail címre fog érkezni egy visszaigazoló e-mail, hogy elfogadták a jelentkezéseteket, és köszönik szépen, hogy jelentkeztetek.
Gyakorlatilag ennek az e-mailnek annyi jelentősége van, hogy így biztosan ott lesztek abban a névsorban, amit majd alá kell írnotok, ha megérkeztetek a Károlira a nyílt napon. Egyébként, ha ez az e-mail nincs meg, nem biztos, hogy a névsorban benne lesztek.

A következő legördülő listából tudjátok kiválasztani, hogy konkrétan melyik tájékoztatóra is akartok menni. Ne tévesszen meg senkit sem a Keleti nyelvek és kultúrák BA elnevezés, az bizony bizony a japán szak, csak a törzskönyvezett neve "Keleti nyelvek és kultúrák - japán szakirány", ezért van Keleti nyelvek és kultúrák BA-ként feltüntetve.

Annak idején, mikor én jelentkeztem nyílt napra (jesszus, milyen öregnek érzem magam, haha), harmadszorra fogadta el a rendszer a regisztrációmat, pont azért, mert anno én a mesterképzésnél is megjelöltem a Japanológiát, és emiatt - valamilyen csoda folytán - az első két regisztrációmat nem fogadta el a rendszer, csak mikor úgy döntöttem "próba cseresznye" alapon, hogy csak a BA-nál jelölök, és elküldtem a regisztrációmat. Ezután már pár másodpercen belül láttam is az e-mail fiókomban életem első (leszámítva a JLPT-s üzeneteket) Károlis e-mailjét.
Aztán a nyílt napon szembesültem vele, hogy "Jaa, amúgy a Japanológiás [MA-s] előadásra is bevettek. Nomindegy.".

Az utolsó két rublika, ha az emlékezetem nem csal, mikor én regisztráltam a nyílt napra még nem létezett, de igazából ennek sem olyan hű-de-nagy feladat a kitöltése. Utolsóként kipöttyözendő (és létezik ilyen szó, hahaaa), apró betűs részecske csupán csak amolyan "reklám", értesítőket kaptok a felvételivel kapcsolatban. :)

Maga a nyílt nap általában úgy zajlik, hogy van egy általános tájékoztató, ahol bemutatják Nektek a BTK-t, illetve a dékánasszony is - videó formájában - beszél a karról. A karokról és a szakokról fogtok kapni egy kis füzetecskét, amiben minden szakról van egy picike leírás. (Ugyanezt a kis tájékoztató füzetkét kapjátok meg, ha az Educatio kiállításon a KRE standjához látogattok.)
Az általános tájékoztató után elmondják, hogy a szakos tájékoztatók mégis melyik teremben lesznek. A japán szakos tájékoztatók a 3. emeleten szoktak lenni, mivel az a Japán Tanszék "székhelye" az egyetemen belül.

A szakos tájékoztató során kaptok bővebb infót a szakot illetően: egy pár oldalas dokumentummal fognak megajándékozni amiben leírják, hogy milyen specializációk vannak a szakon, illetve egy olyan lapot is kaptok, amin összefoglalják azokat, amik elhangzottak.
Itt bármilyen - japán szakkal kapcsolatos - kérdést feltehettek. Mikor én voltam nyílt napon az ösztöndíjakról is kérdeztek, illetve az ominózus "2012-ben 94 önköltséges hallgatót vettek fel" problémakör is előkerült. Anno, Varrók Ilona tanárnő, Somodi Júlia tanárnő és Samu Veronika tanárnő voltak bent és válaszoltak a kérdéseinkre.
Készüljetek fel (bár nem tudom, hogy tavaly hogy volt, mert nem voltam a tavalyi nyílt napok egyikén sem, hanem a 2013 januárin vettem részt), hogy elképzelhető, hogy megkérdezik tőletek, hogy ki tud vagy tanul már japánul.

Tájékoztatóhoz képest, arról a januári nyíltról csupa szép emlékem maradt meg. Családias hangulatú volt (bár igaz, voltunk kb. 15-en akkoriban, ha jól emlékszem), már ami a szakos tájékoztatót illeti. Az egyetembe pedig első látásra beleszerelmetesedtem. <3     

No comments:

Post a Comment