Saturday, November 29, 2014

Hasznos könyvek japán szakra I.

Sziasztok!

Mielőtt a következő tárgyleírást hoznám, úgy gondoltam megosztok Veletek néhány olyan könyvet ami még hasznos lesz japán szakon, illetve azokat a könyveket, amiket használunk órákon.

Figyelem! A felsorolt tankönyvek jó részét nem kell megvenni (ha valaki ezen törné a fejét), ugyanis elérhetők online pdf formátumban, sőt, vannak olyanok amiket a tanárok bocsátanak rendelkezésünkre online.

Tanulást segítő könyvek:
Kazár Lajos, Wolfgang Hadamitzky - Kanji és Kana (Kanjiszótár, a japán szakosok Bibliája, mondhatni)
Kiss Sándorné Székely Ilona - Japán nyelvtani összefoglaló
Japán kapd elő (Assimil kiadó, kis úti szótár, szóval nem éppen könyv, de van benne egy-két jó dolog)
Alb Gabriella - Kezdő japán csak lazán

Feladatgyűjtemények:
Japán középszintű érettségire való felkészítő feladatgyűjtemény (Magyar Japánnyelv-oktatók Társasága, még akkor is nagyon jó, ha nem érettségizel)
Japán emelt szintű érettségire való felkészítő feladatgyűjtemény (Magyar Japánnyelv-oktatók Társasága)

Gyakorlófüzetek:
Régebben, mikor én vettem, a SakuraZakában lehetett kapni kicsi, A5-ösnél picit talán nagyobb méretű gyakorlófüzeteket, mind kanji, hiragana és katakana témában, valószínű még mindig lehet, bár az utóbbi időben nem láttam a honlapjukon... (Ez persze nem azt jelenti, hogy nincs is, esetleg...)
A közelmúltban, mikor Szandi senpai-jal elmentünk a Jászai Mari térre egy kis idegennyelvű könyvesboltba, ott is láttam hiragana és katakana gyakorlófüzeteket (biztos van kanji is, csak én nem vettem észre), ezeket a Magyar Japánnyelv-oktatók Társasága készítette.
Viszont Ti magatok is csinálhattok gyakorlófüzetet magatoknak, úgy, hogy kineveztek egy füzetet erre a célra.

Tankönyvek, amiket a szakon használunk:
Genki I-II (Azok, akik most kezdik a nyelvet ebből tanulnak.)
Dekiru I-II (A Dekiru I-et a kezdősök használják, Goto Shota sensei óráján, a Dekiru II-t a másodévesek és a haladósok.)
An integrated approach to intermediate Japanese (A másodévesek és a haladósok használják Janó István tanár úr óráján, a Japán nyelvtan III-on.)
Nihon wo Shiru (Máté Zoltán tanár úr óráján, a Szövegolvasáson ebből tanulnak azok, akik felvették)
Sejong Korean 1-2 (King Sejong Institute, a Koreai nyelvórán használjuk)
Kaiwa ni chousen (A nyelvgyakorlat IV-en használtuk az első negyedévben a Dekiru után. Goto Shota sensei honlapjáról le lehetett tölteni.)
Oshaberi no Tane (Szintén a nyelvgyakorlat IV-en használtuk, a második negyedévben, Goto sensei honlapjáról ezt is le tudtuk tölteni.)

Kötelező/Ajánlott olvasmányok:
Yamaji Masanori - Japán - történelem és hagyományok (Japán törinél hasznos, de művtöris vonatkozások is vannak benne. A Joumon-kortól a Meiji-korig tárgyalja a japán történelmet.)
Conrad Totman - Japán története (Úgyszintén a Japán törinél jöhet jól, ha megvan, bár szárazabb, mint a Yamaji könyv.)
Edwin O. Reischauer - Japán története (Japán törin Farkas tanárnő azért ajánlotta, mert a Meiji-kortól napjainkig részletesen ír, így mondhatni a Yamaji könyv "folytatása".)
Kazár Lajos (ford.) - Kojiki - Régi történetek feljegyzései (Japán vallástörin az ajánlott irodalmak közé sorolta Tanár úr, egy ideig még úgy is beszélt róla, ogy vizsgaanyag lesz - aztán ez elmaradt.)  


Egyéb tárgyakhoz hasznos könyvecskék:
Itou Nobuo - Japán művészet


Ami nem könyv, de valószínű, hogy egyszer majd kelleni fog, az a szótárgép (denshi jisho). Nem létszükséglet egyébként japán szakon, de sosem árt előbb-utóbb egyre szert tenni.

(Frissítve: 2015. augusztus 19.)

No comments:

Post a Comment