Monday, November 3, 2014

Tárgyleírások - Bevezetés az irodalomtudományba

Sziasztok!

A következő "áldozatom" pedig nem más, mint az irodalomtudomány. Dőljetek hátra, kellemes szórakozást! :3

Óra: Bevezetés az irodalomtudományba
Kód: BAA 0110a
Oktató: Mészáros Márton
Időpont: Hétfő, 9:00-10:00
Terem: Kossuth Klub 3

Merre is kezdjem? Talán azzal kéne, hogy mi fán terem mégis ez a Kossuth Klub. Egy, az egyetemtől gyalog közel 5 percre lévő terem. Gyakorlatilag egy étterem emeletén található, viszonylag nagy előadószerű képződmény.

Az óráról, első körben olyan elképzeléseim voltak, hogy ez majd biztos olyan lesz, mint középsuliban az irodalom meg a nyelvtan (naiv kis gólyácska, ugyebár), de az első óra után megnyugodtam, hogy közel sem az, amire én gondoltam.

Nem hinném, hogy túlzás lenne, ha azt állítanám, hogy első órán úgy voltunk bent a teremben, hogy egy heringkonzerv piskóta volt hozzánk képest. Őszinte leszek, megijedtem az első óra alkalmával, hogy "Jéé, ennyien leszüünk? De hát be se férünk!"
A színpad a teremben általában tele van még most is (akkor is tele volt, első órán), szóval még így közel 2 hónap elteltével is elég sokan járunk be.

Az óra megint csak előadás, szóval látogatásköteles... Lenne. De nem az. Nincs katalógus, hogy Mészáros tanár úr szavaival éljek azért, mert "Közel száz emberrel névsorolvasást tartani, elvenné az egész órát". Ami lássuk be, igaz is, mert egy 45 perces órát bőven elvinne közel 100 ember nevének felolvasása. Ettől eltekintve viszont mindenképpen javaslom, hogy járjatok be, mert lesznek olyan anyagrészek, amiket, ha nem halljátok a Tanár úr magyarázatát, nagyon nehezen fogtok megérteni. A magyarázat pedig kicsit azért mégis csak megkönnyíti a dolgotokat.

Ez volt az az óra, ahol az első héten, tehát az első órán tényleg nem tanultunk, pont az óra - illetve a terem akkori - hering-állapota miatt. A Tanár úr azért, hogy minél hamarabb sorra kerüljön minden csoport, csupán 20 perces tájékoztatókat tartott a félév menetéről. Elmondta, milyen vizsgára számíthatunk, mik lesznek a témák a félév során, és hogy mik a kötelezők.
Az első alkalmas tumultus amúgy részben azért is alakult ki, mert ezt az órát nem csak nekünk, japánosoknak hirdették meg, hanem az összes nyelvszakosnak BTK-szerte, mivel úgy tudom minden  nyelvszakos bölcsésznek el kell végeznie a tárgyat előbb-utóbb. :D Ebben a tekintetben pedig kísértetiesen hasonlít a Filozófiatörténetre. :D

A vizsga egyébként írásbeli vizsga lesz, szintén a félév végén, mint minden más vizsgánk. Kíváncsi leszek, vajon milyen lesz...

Nos, de gyakorlatilag mi is ez az irodalomtudomány? A középiskolai tanulmányaink teljes mértékű megcáfolása, fogalmazzunk úgy. Itt még a jelek (a szóbeli jelek, mint például a kutya) sem konkrétan jelek, hanem olyan dolgok, amikben az a jó, ha minél több ponton kapcsolódnak egy közös, általunk ismert valósághoz. ^^

Kicsit van benne filozófia is, a pozitivizmust is vettük például, bár sokkal inkább irodalomtörténeti szempontból vizsgáltuk, semmint a filozófiai mivoltját.

Az órák kifejezetten jó hangulatban telnek szerintem. Mészáros tanár úr nagyon közvetlen velünk szemben, és ez szerintem sokat vet a latba, hogy az ember élvezi-e az órát vagy sem. Tény, hogy magáz minket, de ettől függetlenül én kiérzek valami közvetlenséget az előadásmódjából.

Számomra az irodalomtudomány tipikusan az az óra, ahol nem veszem észre az idő múlását, és a nagy jegyzetelésekben csak arra leszek figyelmes, hogy "Köszönöm a figyelmüket!". Az óra nagyon hasznos és érdekes is tud lenni, mint látjátok. ^^

Egy jó tanács a jövendőbeli japánosoknak: ez az egyik olyan tárgy (a sok közül...), amire tárgyfelvételkor különösen oda kell figyelni, mert hajlamosak naaagyon gyorsan betelni a helyek.

Köszöntem a figyelmet, nemsokára jövök megint! ^^

No comments:

Post a Comment