Sunday, July 5, 2015

Tárgyleírások - Kezdő szövegolvasás

Sziasztok!

A szerdai napom fénypontja volt a következő óra (a nyelvgyakorlat mellett persze), egyrészt azért, mert tréningeztem jövőre - a Szövegolvasásra - másrészt egy csomó érdekes cikket olvastunk órákon. Pont ezért került be a Szövegolvasás is a kedvenceim közé.

Óra: Kezdő szövegolvasás II.
Oktató: Somodi Júlia
Kód: BJP 9302
Időpont: Szerda, 12:00-14:00
Helyszín: BTK 3.315

A legelején ezt a bejegyzést is egy ici-pici magyarázattal kezdeném. A Kezdő szövegolvasás II.-nek ugyan van/volt I-es változata is, de az valami oknál fogva nálunk, elsősöknél nem jelent meg az őszi félévben, csak a harmadéveseknél. A II viszont már látszott nálunk is a tavaszi félév tárgyfelvételekor, így minden előfeltétel nélkül is fel tudtuk venni. 
A Kezdő szövegolvasás II szabadon választható óra, tehát nem kötelező felvenni, hacsak nem vagy mondjuk kreditszűkében. Én nem voltam, hiszen ebben a félévben 34 kreditem volt, de úgy gondoltam némi tréningnek a Szövegolvasás I. előtt jól jöhet.

A Kezdő szövegolvasás elvileg az elsőéves haladósoknak, és a másodéves kezdősöknek van meghirdetve. A tavaszi félévben az elsősöknél is látható volt a Neptunban az óra, és talán pont azért mert "Kezdő" szövegolvasás drága kezdőseink közül néhányan úgy gondolták megpróbálkoznak vele. Aztán végül a kezdősök közül csak ketten vágtak is bele az órába, többségében haladósok voltunk az órán, illetve az egyik másodéves barátnőm és néhány harmadéves.

Somodi tanárnőt még a decemberi nyílt nap alkalmával volt szerencsém megismerni, aztán az Educatio-ra Ő kért fel, hogy legyek ott, és képviseljem a Tanszéket, és akkor kérdezte meg tőlünk, hogy látjuk-e a Kezdő szövegolvasás II-t a Neptunban. Akkor fogalmazódott meg bennem először, hogy lehet nem fog ártani, ha 3 kredittel több lesz ebben a félévben. :D

Szóval, bár eredetileg csak a déltől kettőig tartó óra volt meghirdetve, Tanárnő kettészedte a csapatot, és lettünk mi, a nagyobb létszámú csapat, meg lett egy előttünk lévő óra is, ami 10:00-től kezdődött.

A Kezdő szövegolvasáson újságcikkeket dolgoztunk fel. Az NHK hírportáljának középiskolásoknak szóló oldaláról, az NHK Easy News-ról hozta Tanárnő a cikkeket, amik általában az előző héten jelentek meg, szóval eléggé aktuális dolgokról olvashattunk. Így például mi, akik szövegolvasásra jártunk valószínűleg előbb tudtuk Godzilláról, hogy Shinjuku díszpolgára lett, mint azt a Mondo leközölte volna... ^^

A Kezdő szövegolvasás nem sokban különbözik a "rendes" Szövegolvasástól - attól eltekintve, hogy itt cikkeket olvastunk. Ugyanúgy a kanjikra helyezi a hangsúlyt, és ugyanúgy hetente vannak kanji ZH-k. Talán egy fokkal kevesebb kanjit kellett megtanulnunk, mint azoknak akik a rendes Szövegolvasást csinálták. Persze azért nálunk is voltak olyanok, mikor közel 140 kanjit kellett egyik hétről a másikra megtanulnunk.

A félévben 10 ZH-t írtunk. Volt egy olyan kedvezményünk, hogy amennyiben nem hiányzunk egyetlen egy óráról sem, és mind a 10 ZH-t megírjuk, akkor a legrosszabban sikerült 3-at Somodi tanárnő nem veszi figyelembe. Ha valaki egyszer hiányzott, akkor kettőt, és így tovább. Természetesen, aki mind a 3 alkalmát elhiányozta, amit el lehetett, az ilyen lehetőséggel nem élhetett.

Somodi tanárnő még a félév elején elküldött nekünk egy "Teljesítési feltételek" e-mailt, amiben leírta, hogy a félév során hogy is alakul majd az "osztályzás". A kanji ZH-kra százalékokat kaptunk, 90-ig volt ötös, és ahhoz, hogy egy kanji ZH-nk "sikeresnek" minősüljön legalább 50%-ot kellett elérnünk.
Mindemellett Somodi tanárnő kikötötte, hogy az órán való részvétel a teljes 90 percre vonatkozik, nem csak úgy beszambázik az illető órára, megírja 5 perc alatt a kanji ZH-t, aztán kiszambázik, mint aki jól végezte dolgát. Bár gondolom ez természetes, de azért ezzel legyetek tisztában. :)

Kezdő szövegolvasásból nem volt külön vizsga, az évközi százalékaink átlaga alapján kaptuk a jegyet. Nekem ötös lett végül, ami mondjuk nem volt nagy meglepetés, mert végig 90% és 100% között teljesítettem (azt az egyet meg, amit nem, nem vette figyelembe Tanárnő), de nagyon örültem neki. :3

Somodi tanárnő egy nagyon kedves tanárnő szerintem, én egyenesen imádtam ezt az óráját. Persze azért elég sokat követel, de a követelmények teljesíthetők nála, ha meg még rá is fekszik az ember a kanjitanulásra, kifejezetten jól. Úgyhogy aki úgy gondolja, jövőre megpróbálkozna ezzel az órával, nyugodtan tegye, megbánni biztosan nem fogja. ;)

No comments:

Post a Comment